Revised Mission Chateau plans cut square footage by 9 percent, elicit praise from Planning Commission

Joe Tutera (in white shirt) presented the Prairie Village Planning Commission with revised plans for the proposed Mission Chateau senior living community Tuesday.

After two months of frequently heated public hearings on the proposal to build a senior living community on the Mission Valley site, the Tutera Group on Tuesday unveiled a set of reworked plans for the project that include significant changes intended to address concerns the group heard from the Planning Commission last month.

Among the most significant alterations is the reconfiguration of the independent and assisted living facilities in a way that reduces the total size of the project from the previously proposed 387,244 square feet down to 351,240 square feet, a 9 percent reduction.

The new proposal also reduces the the building frontage along Mission Road from 521 feet to 352 feet, and creates a 300 foot buffer zone between the largest building in the project at the nearest homes to the south. Additionally, the new plans call for the addition of more on-site “villas” — essentially townhouses that seniors can rent — and the refinement of building materials.

The revisions were met with almost wholly positive feedback from the Planning Commissioners.

“I have to say I’m really impressed with what you all have been able to do with these plans in a month,” commissioner Nancy Vennard told Tutera.

After the meeting, Tutera said he and the architects had focused on addressing the issues they’d heard from both the Planning Commission and some neighbors.

“We focused on those primary elements of how can we reduce the vision and view from Mission Road,” Tutera said.

Tutera will be hosting a community meeting July 11 from 7-9 p.m. at SM East to get community input on the revised proposals before the plans go back before the Planning Commission for consideration in August.

A view of the revised site plan for Mission Chateau.
A view of the revised architectural details proposed for the project.
A view of the redesigned front entrance to the main facility.